VHF/SRC mars 2023
Inga nödrakter till nyår

Olagligt att fira med nödraketer


Pressinformation från Sjöräddningssällskapet 2017-12-29

Inte ens på nyårsnatten får nya eller gamla nödraketer användas för att fira det nya året. Varje nödraket som syns på himlen betraktas som att någon är i nöd och ett larm dras igång.
Inte ens på nyårsnatten får nya eller gamla nödraketer användas för att fira det nya året. Varje nödraket som syns på himlen betraktas som att någon är i nöd och ett larm dras igång.

Allt färre skjuter falska nödraketer – den positiva trenden sparar samhället stora resurser. Och frivilliga sjöräddare slipper lämna nyårsmiddagen för att rycka ut helt i onödan.

Att fira in det nya året genom att skjuta upp nödraketer är både dyrt, dumt och olagligt. Falska nödraketer leder varje år till sjöräddningsinsatser helt i onödan. Men de senaste åren har antalet falsklarm stadigt pekat nedåt. Sedan Sjöräddningssällskapet och Sjöfartsverket vid årsskiftet 2011 började informera aktivt om förbud mot falska nödraketer har nedgången varit markant. Från 117 inkomna larm år 2011 till 34 hittills i år.

– Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs. Det är glädjande att se att allt färre skjuter upp nödraketer i onödan. Det sparar samhället stora resurser, säger Annika Vestergård chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Nödraketer är avsedda att användas vid stor fara och tas på största allvar. Även de falska larmen resulterar i sjöräddningsinsatser då sjöräddningsresurser, bland annat Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, får rycka ut helt i onödan. Något de gärna slipper just på nyårsafton.


Sjöräddningssällskapet


– Det finns ett rykte om att det är okej att skjuta upp gamla utgångna nödraketer under nyårsnatten. Men det är det absolut inte. Det bästa sättet att kassera utgångna nödraketer är att höra av sig till polisen som kan berätta om hur du ska gå till väga. Även återförsäljare av nödraketer brukar ta emot utgångna varor från kunder som köper nya, säger Klas Johansson, räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Under 2017 har Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, hittills mottagit 39 ärenden gällande röda raketer. 34 av dem blev klassade som sjöräddningstjänst och utreddes i olika omfattning. I två av dessa fall blev det klarlagt att de skjutits upp från fritidsbåt och vid de resterande fallen var orsaken okänd. Förra året inkom 50 larm.15 av dem behövde undersökas med räddningsenheter och ett av dem var ett skarpt larm från en segelbåt på Ålands hav. Resten kunde inte kopplas till räddningstjänst. År 2011 rapporterades över dubbelt så många nödraketer, 117 stycken. Antalet faktiska nödlägen var även då bara ett fåtal.

Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader. Något som blivit populärt under senare år är att skicka upp thailändska papperslyktor. Det är inte olagligt, men lyktorna kan misstas för en nödraket. Om man planerar att skicka upp papperslyktor ute i skärgården eller längs kusten rekommenderar vi att man på förhand meddelar Sjö- och flygräddningscentralen. I vissa fall krävs tillstånd från Transportstyrelsen för att skicka upp papperslyktor, till exempel om man befinner sig nära en flygplats.


Sjöräddningssällskapet
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, helt utan statligt stöd. Vi är 2 100 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. Vi arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut