VHF/SRC mars 2023

Är detta sjömansmässigt?
Av Bengt Utterström 2011-01-04


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.





Totalt 3 kommentarer « Visa hela artikeln
3. Sjömansmässigt? (Insändaren har bifogat en film)
Av Nemo 2011-01-05 04:44

Allt kan ju diskuteras, särskilt vad som är sjömansmässigt. Vad lägger vi i begreppet? Är man dumdristig som höjer sin nivå och lär sig av situationer där det går snett, eller är det mest "sjömansmässigt" att alltid lyssna på väderprognosen och aldrig gå ur hamn annat än i fint väder?

Vi kunde inte så mycket om segling utanför Sveriges kust när vi påbörjade vår resa som går mot Antarktis och sedan är öppen för förslag. Vi resonerade som så att vi säkert lär oss under resans gång. Man försöker ju givetvis att höja nivån allt efter som men ibland blir det ju situationer där man kanske lite väl mycket får lita på turen och hålla tungan rätt i mun.

Här finns insegling i Douro-floden i Porto:
http://www.youtube.com/watch?v=sUkGE5FW3nQ Kan se lite vingligt ut på bild bland vågorna men efter att ha legat å avvaktat ett bra tag utan att det såg bättre ut fick det bli en satsning. Inte sjömansmässigt enligt en del men lärorikt för oss.

Det är lätt att utan all bakgrundsfakta fälla snabba kommentarer utifrån klipp på Tuben, frågan är ju vad kapten å besättningen tagit för avgörande innan. Bakgrundsfakta är alltid intressant.

Ha det fint alla önskar kapten på Nemo of Sweden, för tillfället i Brasilien
2. Håller med... men ändå inte.
Av Kaptnuno 2011-01-04 20:25

I den första filmen var det en himla tur de missade den yttre vågbrytaren som knappast går att urskilja under vågorna. Definitivt skulle de ha väntat ut stormen alternativt letat efter en annan hamn.
Andra filmen är en annan historia, efter att ha läst vad som hänt i deras kommentar tycker jag att skepparen gjorde det han behövde göra för att klara situationen. Vågorna kom nämligen oanmälda och oväntade. Det skulle inte gå att vända tillbaka in till hamnen. Surfarna blev nog också överraskade av storleken på vågorna.
Vi har sett båtar som inte hade tur när de försökte komma in i hamn vid dåligt väder!
Tack för ett bra inlägg! Ska dela vidare!
1. Skönt att vara i hamn
Av Per Frodé 2011-01-04 15:33

När det gäller angöring av dansk kust och anlöp av hamn i hård vindstyrka så har vi en sådan upplevelse, men det var inte så grov sjö som på filmsnutten.
Vi kom från Skagen och gick igenom ett förfärligt åskväder, men ingen vind. Så småningom så klarnade det upp och började blåsa.

Vi skulle anlöpa Säby. När jag kollade i Hamnlotsen så varnade den för starka strömmar i samband med den vindriktning som rådde. Vågorna var ju inte så där jättehöga nära land i och med att det är så långgrunt. Vi beslutade att segla en stund till med gott sjörum då vi tyckte att det mojnade något. Vi planerade infarten noga och tog höjd för ström och vågor.

Vi passerade några surfare som låg i hamninloppet innanför pirarna. Det stod en karl på ena pirarmen och gjorde ett segertecken när vi kom farandes. Det kändes riktigt bra. Att byta en oroskänsla till glädje över att vara i en trygg hamn är som vi alla vet riktigt skönt.