VHF/SRC mars 2023
Seapilot i iPad kan det mesta
Av Bengt Utterström 2011-11-08


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.

Totalt 5 kommentarer « Visa hela artikeln
5. seaclear
Av Dennis Flogberg Alingsås 2013-03-14 10:45

Ni skriver om ipad och iphone som navigator, själv använder jag ett system till min bärbara laptop som heter seaclear och finns gratis på spings hemsida sen har jag en hylla i ruffen där jag har alla kablar dragna (gps-puck,extraskärmen på styrplatsen och 220 v från 220 omvandlaren sjökorten som används i seaclear är kap eller bmp som man kan scanna in ett sjökort och sedan kallibrera det i seaclear .detta funkar helt utan problem och har man sen en trådlös mus kan man sköta allt från styrplatsen
Dennis Flogberg Alingsås
4. Mäta avstånd?
Av Jonas Löwendahl, Linköping 2012-07-22 08:35

Jag undrar hur jag ser hur långt jag kört under min båttur? Jag hittar inte den informationen i mitt program. Vet någon ett bra padställ till båten där den står upp.
3. S57 och BSB sjökorten från samma databas
Av Göran Johansson, Solteknik HB 2012-05-16 21:21

Hej Anders

Vi skriver nu 2012 och jag hoppas att du fått in våra sjökort i ditt iNavX program. Annars slå en pling skall jag hjälpa dig.
Anledningen att det kan upplevas som mera komplicerat att handha sjökort i iNavX är ju att i det programmet finns sjökort från flera tillverkare över hela världen att tillgå.
I seaPilot finns ju enbart svensk vatten så akta för att komma på fel sida i Öresund för då har du inget sjökort att tita på. Samma gäller för Finland, och övriga Östersjön.
När det gäller våra svenska sjökort i S57 eller BSB sjökorten kommer dessa från samma databas. Det finns ingen som helst skillnad i noggrannheten på dessa sjökort vilket du antyder. Våra BSB sjökort har aldrig varit i närheten av papper utan vi får data helt digitalt från samma databas som ni tar era S57 sjökort ifrån.
Eftersom SeaPilot tar AIS data från sjöfartverket i Sverige så är det enbart inom de området som SeaPilot visar AIS målen när det tas från Internet? eller har jag fel?
2. Skillnad på AIS data och AIS data
Av Anders Bergström Seapilot 2011-11-23 22:32

Hej Göran

InavX tar AIS data från Marintraffic och andra AIS nätverk som långt ifrån har den kvalitet som Sjöfartsverket har på sin data (Jämför med sjökortsdata direkt från Sjöfartsverket som du pratar om som bättre) Också när det gäller BSB och S-57 data skiljer det sig en del då kraven är hårdare på S-57 avseende mätdata än på papperskort som man kan säga BSB i större del motsvarar även om detta är marginell skillnad i Sverige. InavX är bra som kan ta data direkt från en AIS Transponder eller mottagare via WLAN. Det var man först på men Seapilot kommer att komma med den funktionen också som vi lovat då realtidsdata är det som är allra bäst. I nästa uppdatering av Seapilot kommer vi också att öka uppdateringstakten av AIS data till var 3 s istället för som nu var 20 s dvs en avsevärd prestanda höjning. Slutligen Göran vill jag säga att jag nu haft InavX nästan sedan mjukvaran lanserades då jag haft en iPad bara någon månad efter den släpptes i USA. Fortfarande får jag inte in sjökorten i mitt program eftersom det är så krångligt med att få kontot att fungera därifrån man laddar ner kartorna.

Bästa hälsningar

Anders Bergström
True Heading/Seapilot
1. Vi lever i en märklig värld
Av Göran Johansson, Solteknik HB 2011-11-21 10:05

Det är så länge sedan Dagens båliv hade en artikel om progranvaran InavX. Programmet som använder sjöfartsverkets originaldata i BSB format,och är avsett för iPad och Iphone. Artikeln talade om att programmet kunde hantera gratis AIS information via Internet,
En representat för Trueheading fördömde då den formen av arrangemang.
Att sedan InavX programmet även tar in AIS information från en "riktig" AIS mottagare talade man tyst om.
Mig veterligen är Programmet iNavX det enda program för iPad och iPhone som kan hantera AIS informationen både från Internet (gratis) och från lokal AIS mottagare via lokalt nätverk WiFi.