VHF/SRC mars 2023

Navionics digitala sjökort får rejält stryk av Alandia
Av Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2014-02-20


Kommentera artikeln

Rubrik


Text


Signatur


E-post


För att skydda tidningen mot skräpinlägg, måste du sätta ett kryss i rutan nedan.





Totalt 4 kommentarer « Visa hela artikeln
4. Hittar inga fel
Av Kjell Pernestål Uppsala 2014-03-22 19:40

Har en HDS5 med Navionics kort. Det fel som finns i artikelns illustrationer kan jag inte återskapa. Prickar och grund i farleden norr om Bosön är riktigt markerade oavsett grad av zoom intill dess att plottern tdligt visar att den går in i en helt annan mode (utzoomat) och bara markera vatten som blått. Intill dess är alla prickar, grund osv korrekt återgivna. Djupsiffran 1,3 vid Bösögr försvinner men grundet är markerat med färg som < 3 m djup

Är det programmet i plottern skapar bilden som har konstigheter för sig?
3. Alandias påhopp
Av Myran 2014-03-07 13:47

Hej Bengt.
Har gått hårt åt Dig tidigare men denna gång får Du en dubbeleloge.
Din/Er artikel är i högsta grad relevant och jag kan heller inte förstå hur Alandia i en o samma film hoppar på Navionics när man själva säger att det är ett hjälpmedel och att man skall köra efter (pappers)sjökort ! VARFÖR kontrollerade man inte sin framfart på sjökortet innan ? DOCK, med den galnes envishet, tjatar jag om det viktigaste, UTKIK. Lyft blicken ur Matrosens urringning, hon är som alla hon, farlig om man tittar för djupt.
I ärlighetens namn har också Navionics tagit sitt sociala ansvar betydligt bättre än många av de som buade ut mig ang. bättre varningsnotiser. Kontakta mig om Du är intresserad.
Tack för en rättvis och intressant artikel. Vh / Lennart Myrhammar Stockholm
PS @Lasse L. Än se´n då ? Du skall inte navigera efter dem och om Du lägger spår hoppas jag Du håller Dig vit. Går alldeles utmärkt att ta sig fram med tfn-katalogen och/eller tfn bara Du vet VAD Du gör. DS
2. Plottern är inte orsak till de fel Alandia påvisar
Av Marc Landtblom 2014-03-06 16:29

Om plottern skulle vara orsak till felvisningen skulle inga prickar visas, inte bara vissa och alla grund skulle visas på fel sätt (eller rätt).

Eftersom felvisningen inte är systematisk - vilket den skulle vara om plottern var felprogrammerad eller felinställd - så måste det vara informationen i Navionics sjökort som är felaktig.

Marc Landtblom
Stockholm
1. 88 SEA
Av Lasse Lundell Göteborg 2014-02-21 19:24

Säljs med flera år gamla sjökort
Borde bannlysas.
http://lasselundell.se/navionics.html