VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Same same on Dame

METS och Dame Award 2016:
Fel pryl vann igen


Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2016-11-16

Torqeedo vann Dame Award med sitt nya drev. För fyra år sedan var Torqeedo också vinnare med en elmotor för båtar.
Torqeedo vann Dame Award med sitt nya drev. För fyra år sedan var Torqeedo också vinnare med en elmotor för båtar.

Tillbehörsmässan METS i Amsterdam har öppnat. METS inleds varje år med att utse en båtpryl till årets Dame Award. I år vann elmotortillverkaren Torqeedo igen. Det kontroversiella i sammanhanget är att det finns några ytterligare tillverkare av elmotorer som ser lika dana ut och fungerar på samma sätt.

Vi anser att AIRMARS nya fartgivare skulle ha vunnit.

Elmotortillverkaren Torqeedo visar ett nytt drev med elmotor. Motorn sitter i det som vi annars förknippar med ett växelhus. Det tyckte Dame Awards jury var det bästa som fanns bland alla tillbehör som var med.

AIRMARS multilogg DX900+, given vinnare

AIRMARS nya givare DX900+ Multilogg visar fart genom vattnet, avdrift, djup och mäter vattentemperatur.
AIRMARS nya givare DX900+ Multilogg visar fart genom vattnet, avdrift, djup och mäter vattentemperatur.

Det fanns en pryl som hade stor uppfinningshöjd anser vi på DagensBåtliv.se. Det är en ny fartgivare från AIRMAR. Givaren visar farten genom vatten, en så kallad logg, utan att ha några rörliga delar. Alla tidigare fartgivare har någon form av skovelhjul eller trycksensor som omvandlar båtens fart genom vattnet till knop. AIRMARS nya givare har fem små metallpunkter i givaren. Mellan dessa skapas ett magnetfält. Det gör det möjligt att räkna ut båtens fart. Inte nog med det. Magnetfältet klarar även att visa båtens fart i sidled. Det innebär att avdriften kan räknas ut. Detta sker utan hjälp av satelliter.

Givaren kan även mäta djup och mäta vattentemperatur.

Givaren blev kategorivinnare i Marin elektronik, men juryn ansåg inte att givaren förtjände att vinna Dame Award.

Övriga vinnare

I kategorin interiörer vann en snygg ledlampa som tänds genom beröring på lamphuset. Vinnare i marina tillverkare blev en smart liten pryl som underlättar montering av bordsgenomföring. I kategorin däcksutrustning vann en större skotvinsch från Harken. Vinschen är lättare än sina föregångare tack vare att mekanism är koncentrerad till ena sidan.

Andra kategorivinnare är underkläderna från Zhik Pty som andas och stöter ifrån sig vatten. Bland livräddningsutrustningar fanns Securitag SAS Sea-Tags som liknar ett armbandsur som kan aktiveras av en person vid man överbord. Larmet visas på en app.

Se alla anmälda prylar till Dame Award här *Klicka vidare*  

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut