VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
METS - del 1

Sett på METS 2016


Bengt Utterström & Lars W Gustavsson 2016-11-21


METS i Amsterdam är världens största båttillbehörsmässa. Efter tre dagars rundvandring bland de närmare 1 500 utställarna fördelat på nio hallar har vi hittat många nya tillbehör och pratat med många aktörer i branschen. Det allmänna intrycket är att det råder tillförsikt inför framtiden och att branschen har återhämtat sig till en stabil nivå.

Vi lyfter fram några produkter som vi tror kan vara intressanta. Fler kommer i nästa artikel.


Windex med fågelavvisare


Windex, som har suttit på masttoppar i 64 år, kom i fjol med en ny belysning i LED av vindvisaren. I år presenterar Windex en "sticka" på toppen av pilen. Avsikten med stickan är att förhindra måsar och andra fåglar att sätta sig på vindinstrumentet, som är en ömtålig produkt.

Det senare har vi väl alla upplevt vid av- och påmastning. Kan vi slippa "fågellandning" under säsongen är detta en välkommen produktutveckling. www.windex.se


Sunbeam


På METS hittar vi ett stort utbud av solceller i olika former, material och effekter. Sunbeam har tidigare presenterat en solcell som går att gå på och som dessutom har en skrovlig ovansida.
Den skrovliga ytan minskar halkrisken och bidrar dessutom till bättre ljusabsorbtion och därmed högre laddeffekt per kvadratcentimeter.

I år presenterar Sunbeam en ny kompakt solcell, Tough, på 50 Watt som dessutom har en platt matarkabel utan uppstickande kontaktstycke. Måtten är 545 x 535 mm och den kan utöver standard svart/vit också fås i en helt svart version. Konsumentpriset förväntas ligga på strax under 2 500 kronor.

Som jämförelse har de även en solcell kallad Classic, 50 W med måtten 622 x 535 mm till cirkapriset 1 000 kronor i butik. Vikten är låg, 0.9 respektive 1.0 kg. www.SUNBEAMsystem.com


Trudesign


Företaget Trudesign vann en kategori i Dame Award genom sin nya bordgenomföring. Bland deras produkter hittade vi också några enkla gångjärnsbeslag i plast. Ledaxeln är i rostfritt och beslagen kändes solida. De och en hel del annat från Trudesign kommer att återfinnas i Watskis katalog för 2017.

Polyropes


Som alltid på METS möter vi svenska Polyropes med alla sina linor för båtmarknaden. Vi minns när de lanserade förtöjningslinan STORM som blev, och fortfarande är, en storsäljare genom sin ryckdämpande och elastiska egenskap.

Nytt för i år är att Polyropes har utöver sin försäljning genom marinmarknaden även öppnat en egen webshop. Där kan du direktbeställa linor i de längder du önskar, eller beställa deras färdiga paket. Speciellt viktigt för den som vill ha deras mest extrema linor och fall och som har behov av att välja fritt bland dimensioner och färger. Polyropes tillämpar enhetspris 59:- på frakt till konsument, inklusive moms.

Nästa nyhet från företaget är att de säljer en egentillverkad krympplast för vintertäckning. Polyropes har fullsortiment på ventiler, dörrar och även utrustning för själva krympprocessen.
Du hittar mer på www.poly.se


Deckchute


Segla med gennaker är ofta en härlig upplevelse. Att sätta repektiva hala det stora seglet kan ibland vara stökigt. Det finns olika underlättande hjälpmedel som rulle eller strumpa.

Nu lanserar det danska företaget DECKCHUTE ett nytt sätt för segelhanteringen. Med en fastkrokad säck på däck och genom sinnrikt system med linor kan du sätta och hala gennakern direkt från sittbrunnen. Säckens topp är den bilringsliknande öppningen. Praktiskt för många och snillrikt för ensamseglaren. I korthet fungerar sytemet så här:

Du sätter och halar gennakern i lovart medan focken är hissad. Du hissar respektive halar gennakern en tredjedel i taget och sist respektive först tar du hem i halshornet varvid seglet fyller respektive kolapsar. Mer om tekniken på www.deckchute.com

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut