VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Dame Award på METS lyfter

Dame Award Winner 2017: Scanstrut


Bengt Utterström 2017-11-14

Scanstrut har gjort det möjligt för människor med funktionshinder att segla. Båten manövreras med joystick eller via ett blåsmunstycke.
Scanstrut har gjort det möjligt för människor med funktionshinder att segla. Båten manövreras med joystick eller via ett blåsmunstycke.

Dame Award 2017 års vinnare på METS, världens största tillbehörsmässa, är Scanstrut. De har gjort det möjligt för människor med funktionshinder att segla. Alla skot, trimning och roder kan skötas från en joystick eller manövreras med ett blåsmunstycke. Scanstrut vann i kategorin däcksutrustning, segel och rigg.
Birgit Schnaase.
Birgit Schnaase.

Dame Award lyfter. 122 produkter från 22 länder hade juryn att ta ställning till. Av dessa blev 64 nominerade till slutliga omröstningen. Intressantare produkter presenterades och juryn har nu en kvinnlig ordförande, Birgit Schnaase från Tyskland. Hon är ingenjör och arbetar främst med interiördesign inom yachtindustrin och flyget.

Vi hoppas att fler kvinnor tar plats i den annars så dominerade manliga juryn.

Kategorivinnarna presenteras nedan.

Marine elektronik; Simarine Nereide


Simarine Nereide vann kategorin marin elektronik med en smart "power panel." Panelen liknar de flesta panelerna utseendemässigt, men denna kan via WiFi också manövreras från en surfplatta eller smartphone.

Utrustning inombords; Besenzoni P400 Matrix


Besenzoni P400 Matrix är en designad stol för motorbåtar i öppen sjö. Armstöden kan utrustas med diverse kontrollpaneler och joystick.

Marin utrustning; Seabin V5 Floating Dock


Seabin V5 Floting Dock är en vattenrenare som är tänkt att placeras i hamnar. Vattnet runt renaren pumpas genom ett filter. Upp till 1,5 kg alger uppges den klara att samla ihop under en dag. Tillverkas av finska Wartsila.

Kläder; Zhik Isotak X


Zhik Isotak X är ett sjöställ avsedd för extrema förhållanden till sjöss. Det speciella med detta sjöställ är att det har ett system för utbytbara kragar som kan anpassas efter väderförhållande. Notera också skärmen på huvan som är genomskinlig.

Livräddningsutrustning; Crew Watcher


Crew Watcher är en personlig nödsändare att användas vid man överbord situationer. Den som trillar i spat aktiverar sändaren och de som är ombord kan se var den nödställde är på sin smartphone via en app.

Maskin och elektriska system; Oceanvolt Servoprop


Oceanvolt Servoprop är ett segelbåtsdrev med elmotor. När båten seglar i 6 till 8 knops fart fungerar drevet som en generator och laddar batterierna med upp till 1 kW.

Mer information om METS trade, alla vinnare och vilka som fick speciella omnämnanden finns här *Klicka vidare*


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut
Kommentarer
1. Banbrytande uppfinningar? Patrick Lindahl Västra Fröunda 2017-11-16