VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Mixat innehåll på Öppet Varv

För fulla segel på Öppet varv


Text & bild: Lars W Gustavsson 2019-08-24


Stämningen var god trots lite gråmulet väder när den traditionella flytande båtmässan Öppet Varv öppnade på fredagsmorgonen. I vimlet fanns intressenter från Norge och andra länder. Öppet varv är årets viktigaste mässa för oss, säger Magnus Rassy, VD på Hallberg Rassy AB och en av arrangörerna.

Öppet Varv i Ellös på Orust har återigen gjort en fin båtmässa. Här kan besökarna se båtar i produktion, nya segel- och några motorbåtar, köpa originaldelar till rabatterade priser, se ett urval av bra begagnade båtar och se vackra nyrenoverade klassiska båtar. 

Ett antal utställartält finns också på varvsområdet.

Used boats


Vem har sagt att en båtmässa bara ska visa nya båtar? Sedan ett par år tillbaka visar några professionella båtmäklarföretag ett antal begagnade båtar mellan 30 till 50 fot. De största urvalen stod BåtAgent och Knape Marin för.

Classic Boats


P28
P28


Classic Boat har blivit ett begrepp på båtmässor. Öppet Varv visade fem riktigt fina träbåtar. Tyvärr är ingen av dem till salu, enligt skylten, men tittar man närmare så visar det sig att den fina gamla klassikern Sjörået är till salu. Den legendariska båten P28, byggd av Harry Hallberg 1970, kan sägas vara en del i grunden till dagens varvskoncern Hallberg Rassy. Redan då på 60-talet byggdes båtar av högsta kvalitet. En tradition som alltjämt lever vidare på Orust.

Outlet


Försäljning av tillbehör är ett givet inslag på båtmässor. Här rensar Hallberg Rassy i sitt lager och säljer till lockpriser.

Elmotor i rodret


För några år sedan tog Nicanders varv fram en lite mindre båt med former från Folkbåten, en Minifolka. Idag kostar den komplett standardutrustad cirka 295 000 kronor och det finns nu drygt 20 seglande exemplar.

Nytt för i år är att man har tagit fram ett roder med integrerad elmotor. Kablaget går osynligt genom rodret och om man vill så kan du få reglaget som ett gashandtag i ändan av rorkulten. Tillägget för elmotor komplett med batteri är 18 750:- och med detta arrangemang kan du köra i cirka 3,5 knop en stilla dag på havet.

SSRS nya Hallberg Rassy-klassen


Familjen Rassy har, som tidigare skrivits om här på DagensBåtliv.se, donerat medel för utveckling och produktion av en helt ny klass bland livräddningsbåtarna – benämnd Hallberg Rassy-klassen. Båten är inte helt färdigbyggd vilket är förståeligt eftersom projektet startade för bara knappt ett år sedan. Skrovet är redan ordentligt beprövat då formen tidigare producerat skrov för svenska polisen och norska sjöräddningen.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut