VHF/SRC mars 2023

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Vesper Cortex M1

Cortex M1 har AIS, VHF, Wifi, internet, kollisionslarm, ankarvakt, mm i samma enhet


Patrick Lindahl 2020-12-14


I grunden är det en AIS med en inbyggd VHF-radio, eller tvärt om. Men också ankarvakt, kollisionsvarnare, Wifi med internetanslutning, interkom mellan manöverenheter, fjärrstyrning av utvalda funktioner från sin mobil, när man är i land. Bland annat.


Vesper Marine är ett företag på Nya Zealand som tillverkar innovativa lösningar för fritidsbåtar. Deras AIS-utrustning med VHF sticker ut, och med modell Cortex M1 har man packat ihop det mesta man kan komma på, i en liten box.

 

Enheten sköts med hjälp av en manöverenhet som har en 4-tums skärm, ansluten med en spiralsladd. Med sex knappar och ett snurrhjul väljer man snabbt funktion. På skärmen kan man se andra AIS-enheter, få larm vid risk för kollision, få data om fartyg och kalla upp dessa med hjälp av DSC.



Normalt VHF-samtal sköts via handenheten. Kanal väljs med snurrknappen, det finns också ett antal förval som kan göras, så man snabbt kopplar om mellan kanalerna. Kanal16 har en egen knapp. På displayen ser man AIS-fartyget, väljer ut detta och kan göra ett DSC-anrop direkt till fartyget. VHF:n har de funktioner som man normalt finner på en VHF-radio, passning kanal 16, dual watch och scanning av förinställda kanaler.

 

Nöjer man sig inte med den kabelanslutna displayen kan man ansluta upp till 10 (!) trådlösa displayer så man kan gå omkring på sitt fartyg och ha allting i bröstfickan. Högtalaren i denna är tillräckligt stark för att höras i vindbruset.

 

Wifi används för att ansluta mobiltelefon och läsplatta. Det finns appar för både Android och iOS. Cortex har två möjliga Wifi-anslutningar, antingen kan man koppla upp sin mobil direkt till Cortex, eller man kan låta Cortex vara en klient till en Wifi-hub. Då kan mobilen nå andra enheter också, som är anslutna till huben. Sådana enheter kan vara musikanläggning, videokamera eller navigatorn.

 

Internetkoppling får man via ett SIM-kort och separat mobiltelefonantenn. Ett mobilabonnemang ingår gratis om man nöjer sig med max två meddelanden om dygnet till sin mobil eller obegränsat antal meddelande om man valt premium abonnemang.

 

Upp till fem ingångar finns för olika sensorer, varav 2 är styrbara (on/off), såsom rörelsedetektor och vattennivåmätare och larma till din mobil, oavsett var i världen du är. Man kan programmera den att starta generatorn om spänningen blir för låg, eller starta länspumpen.

 

Ligger man till ankars kan ankarvakt aktiveras vilket innebär att man drar en cirkel kring båten och enheten larmar om man går utanför denna cirkel, så kallad geofence (virtuellt stängsel).

 

I enheten finns en kurssensor som ger stävriktningen i AIS-meddelandet som sänds ut. Skulle man använda GPS-signalen när man ligger stilla kommer kursen att snurra runt när fartyget rör sig fram och tillbaka och detta skulle göra att den lilla gröna triangeln i en mottagande båt kommer att snurra. Kursgivaren används bara till att den gröna triangeln visar rätt riktning, den går inte att använda till andra system i båten. Efter installation måste denna givare kalibreras och ensas upp med båtens centerlinje.



Vesper Cortex M1 har både NMEA2000 och NMEA0183 in/ut och kan omvandla signaler till och från dessa anslutningar. På manöverenheten kan man få upp information från andra system på båten, som till exempel vinddata.

 

Har man redan en VHF kan denna anslutas som sekundär VHF till samma antenn som används av den inbyggda VHF:n och AIS:n då det finns en inbyggd antennsplitter.

 

GPS-position beräknas med 10Hz (10 ggr i sekunden) och från dessa data får du inte bara position utan även kurs och fart, vilket presenteras på manöverenheten, men kan också överföras till navigator via NMEA2000 eller NMEA0183.

 

MOB, Man Over Board finns naturligtvis. På manöverenheten finns en särskild knapp bara för detta och ger en position på displayen.

 

I denna enhet har man slagit ihop all tänkbar kommunikation till en praktisk funktion, där man på ett ställe har tillgång till allt man behöver. Programvaran går att uppdatera och vi kan räkna med fler och nya funktioner framöver. En sådan funktion som aviserats är att de trådlösa manöverenheterna kan användas för internkommunikation på båten.

 

Med alla dessa funktioner kostar det en del. Basenhet har ett rekommenderat pris 18.595:-, paket med extra tillbehör 25.995:- och extra trådlös manöverenhet 8.795:-

 

Mer Vesper Cortex M1-information *Klicka vidare* 

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut