VHF/SRC mars 2023
Hydrographica får ange fler och större djup

Hydrographicas sjökortsnyheter 2015


Bengt Utterström 2015-02-22

Arholma nord och Arholma syd är två av många andra nyheter från Hydrographica.
Arholma nord och Arholma syd är två av många andra nyheter från Hydrographica.

Hydrographica fortsätter att ge ut nya sjökort och gör korrigeringar i befintliga. Nu är det möjligt att segla på Hydrographicas sjökort från Runmarö i norr till Huvudskär i söder. Nedan följer nyheterna för 2015. En ny bok har också smygit sig in bland sjökorten. Denna gång om faunan i skärgården.

Hydrographica har en ovanligt välmatad trave nyheter. Det praktiska och nyttiga planeringssjökortet HG 61 i skala 1:100 000 över Stockholms skärgård finns nu i rättat nytryck.

Årets nykomling är motsvarande översiktskort, HG 11, över hela Mälaren. Även detta är i skala
1:100 000 och med full utprickning redovisad.

 
De båda översiktskorten är fina komplement för alla som navigerar  med navigator, men ändå vill ha tryggheten i ett "papperskort", fast tryckt på plast. Hydrographicas översiktskort över Stockholms skärgård har fått stor uppskattning av sina användare.

Vidare kommer fyra nya Hydrographica-specialer i den vanliga 10 000-delsskalan. Hela Arholma-arkipelagen täcks av två kort, 611-05 Arholma norra och 611-06 Arholma södra.


Munkö och BulleröI Stockholms södra skärgård kommer de kompletterande korten 615-12 Munkö och 615-15 Bullerö, som nu gör det möjligt att navigera på Hydrographicas säkra specialer hela vägen från Runmarö i norr till Huvudskär i söder. 

Lasse Granath berättar att Hydrographica har fått tillstånd av Försvarsmakten att ange djup större än 6 meter. Tidigare stod det ofta i korten >6, men allt eftersom kommer vi att få se fler djupangivelser och större djup. Redan nu finns det i Runmarö- och Bullerökorten.

Lasse berättar att Hydrographica gärna bedriver ortsnamnsforskning. Vid Nämndötrakten har de tagit hjälp av en forskare som sitter på en "namnskatt" som går långt utöver den officiella kartstandarden.

"Vi tycker det är roligt och viktigt att kunna bidra till att bevara de rätta skärgårdsnamnen. Förr gick det med muntlig tradition, med i dessa facebookstider tycks det muntliga ha upphört. Och ortnamn avhandlas tyvärr inte på Facebook", avslutar Lasse Granath med ett leende.


Med floran i båten


Hydrographica ger även ut böcker som kan bidra till känslan för skärgårdsnaturen. I år ger de ut en bok om botaniska upptäcktsfärder i Stockholms skärgård. Boken heter "Med floran i båten", skriven av Kåre Bremer som är specialist på skärgårdens växtlighet.

Boken uppges vara lättsamt hållen, och författaren berättar kåserande om spännande och besöksvärda platser där märkliga växter går att hitta för den som vill och har ögonen med sig. Men vissa avsnitt tilltalar även "båt-token" eftersom författaren själv är en sådan, enligt Hydrographicas pressmeddelande. 

Samtliga nya produkter kommer att premiärvisas på Allt för Sjön och säljs förutom av återförsäljare även från Hydrographicas webbsida.

www.hydrographica.se

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut