VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Äntligen tycker många

Papperssjökort till navigatorer


Text & bild: Bengt Utterström 2014-11-17

Sjökort som ser ut som papperssjökortet finns att köpa till navigatorer från våren 2015.
Sjökort som ser ut som papperssjökortet finns att köpa till navigatorer från våren 2015.

Papperssjökortet kliver in i navigatorn. Det klassiska utseendet på ett papperssjökort kommer nu att kunna användas i ett antal navigatorer till våren. ”Det är efterfrågat, användarna vill ha den bästa kartografin och läsbara sjökort, säger Göran Johansson på Solteknik som ligger bakom att så kallade BSB-kort nu kan användas i bland annat Lowrance, Simrads och Raymarines navigatorer i Sverige. Från och med säsongen 2015 finns de nya sjökorten tillgängliga.

Länge har det klagats på de digitala sjökorten. Främst har det handlat om färgval, att sjömärken har ibland varit svårtolkade och att kartografin inte stämt så bra. ”Vi erbjuder nu Sjöfartsverkets originalkort, de som ursprungligen är papperssjökortet till vanliga navigatorer”, säger Göran Johansson.


Det är Fugawi som står bakom tekniken och grunddatat är BSB-formatet. Alltså ett papperssjökort i digitalt format. Ursprungliga idén kommer från USA där underlagen till sjökort är gratis.


Det blir sömlösa skarvar. I första hand säljs sjökort över Sverige och Finland. Hydrographicas specialkort över ytterskärgårdsområden kommer att finnas med. Den som hellre vill fortsätta att använda Navionics sjökort kan göra det.


Olika skalor

Exempel på hur Översiktskortet ser ut.

Exempel på hur Översiktskortet ser ut.När man zoomar in kommer Kustkortet fram.
När man zoomar in kommer Kustkortet fram.

Sjökorten finns som Översiktskort, Kustkort, Skärgårdskort och specialkort inklusive hamnspecialer. Sjökorten är originaldata från Sjöfartsverkets databas och är uppbyggda som rasterdata. Sjökorten innehåller exakt samma information som papperssjökorten. Sjökorten är inte vektoriserade.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
3. Fortfarande låst. Magnus Sterky Stockholm 2015-01-14
2. Äntligen Peter Åkerström Stockholm 2014-11-26
1. papperskort till plottrar Bosse Mejner Järfälla 2014-11-22