VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Raster eller vektoriserat sjökort i navigatorn? Se instruktion här!

”Papperssjökort” till Raymarine går nu att köpa


Bengt Utterström 2015-01-25

Den som vill byta sjökort till ett som är en exakt kopia av papperssjökortet kan nu göra det till Raymarines navigatorer. Simrad och Lowrance kommer senare under våren.
Den som vill byta sjökort till ett som är en exakt kopia av papperssjökortet kan nu göra det till Raymarines navigatorer. Simrad och Lowrance kommer senare under våren.

Solteknik meddelar att nu går det att köpa ”papperssjökort” till vissa av Raymarines navigatorer. Antingen så köper man korten, ”Light House II” direkt på ett micro SD-kort som stoppas i navigatorn eller så laddar man själv ned det nya sjökortet. Simrad och Lowrance har det till Stockholmsmässan. Här följer fullständig instruktion.

Sjökortet i navigatorn ser ut precis som det ”gamla vanliga hederliga” papperssjökortet. Sjökorten finns som Översiktskort, Kustkort, Skärgårdskort och specialkort inklusive hamnspecialer. Sjökorten är originaldata från Sjöfartsverkets databas och är uppbyggda som rasterdata. Sjökorten innehåller exakt samma information som papperssjökorten. Sjökorten är inte vektoriserade, men skarvarna är sömlösa.

Hydrographicas sjökort kommer att kunna köpas till. Även de blir med sömlösa skarvar och kommer fram när man zoomar in. Precis på samma sätt som specialer visas.


Alla som har Raymarine MFD (Multi Function Display) displayer och kan använda Light House II kan använda de nya papperssjökorten. Uppgradering av programvara är gratis på webben. Det gäller i princip alla navigatorer från och med 2011. Till Stockholmsmässan i mars uppges att Simrad och Lowrance också är klara för ”papperssjökort” i nyare navigatorer.
Sjökort finns för närvarande över Sverige och Finland.

 

Köpa färdigt eller ladda ned?
1. Det går att köpa ”papperssjökorten” i digital form direkt av Solteknik. Då får du sjökorten på ett micro SD-kort och det är bara att stoppa det i navigatorn och köra igång direkt. Du slipper ladda ned själv och du slipper att initiera ett micro-SD kort och du slipper skapa ett konto hos Raymarine.


2. Ladda ned ”Light House II” sjökorten. Längst ned finns en länk till en PDF som beskriver hur det går till. Du behöver först initiera ett micro SD-kort. Sedan ska ett konto skapas hos Raymarine. En programvara ”Light House manager” ska också laddas ned.


Här finns ett informationsblad från Solteknik *Klicka vidare*


Se gärna artikeln om ”Papperssjökort i navigatorer” som finns under kategorin ”Sjökort” i vänstra menyn.

Göran Johansson från Solteknik finns i Raymarines monter under Båtmässan i Göteborg 30 januari till 2 februari och visar hur det går till.


www.soltek.se

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut