VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Hela östra Skandinavien för ca 100 kronor

Ris och Ros för Navionics sjökort i mobilen


Bengt Utterström 2010-12-18

Alla dessa sjökort från Navionics kostar tillsammans cirka 100 kronor
Bild:Bengt Utterström
Alla dessa sjökort från Navionics kostar tillsammans cirka 100 kronor

Alla Navionics svenska och finska sjökort går att köpa på Android market för cirka 100 kronor tillsammans. Dessa laddas då ned till mobiltelefonen eller en surfplatta. Det är både ris och ros med Navionics digitala sjökort, Android Market, Sony Ericsson och Google. Mitt andra köp av sjökorten som jag redan hade köpt, går inte att köpa igen! elektroniska sjökort

Vad handlar det om? elektroniska sjökort
Digitala sjökortstillverkaren Navionics säljer sjökort som kan laddas ned till mobiltelefoner, så kallade Smartphones och till läsplattor. Köpet av sjökorten sker via det öppna operativsystemet Android under market i din mobiltelefon eller läsplatta. Kostnaden är låg, östra Skandinavien som omfattar hela Sverige och Finland, inklusive Hydrographicas specialsjökort över vissa skärgårdsområden kostar cirka 100:-. Betalning sker med kontokort och görs direkt i mobiltelefonen.
Navigera med?
Visst går det, till nöds. Telefonens inbyggda GPS-mottagare visar positionen. Sjökorten är tydliga, men med min lilla mobiltelefons skärm är det naturligtvis att betrakta som ett komplement till en navigator eller papperssjökorten. De större skärmarna som surfplattorna har underlättar givetvis navigeringen. En skärm på en mobiltelefon är inget att förlita sig på, det tror jag de flesta förstår.
Ros sjökorten elektroniska sjökort
Man får en himla massa sjökort för en billig peng. Alla sjökorten utmed svenska och finska kusten är med. Vi får Hydrographicas kort på köpet. Det gäller även alla sjökort över sjöar, såväl svenska som finska. GPS-mottagaren i telefonen gör sitt jobb och vi ser var vi är. Enklare nautisk information kan vi också se som vår kurs och fart. elektroniska sjökort

Bilden i telefonen är tydligare än vad fotot visar. Gammal kartografi gör dock att jag inte skulle förlita mig på positionsangivelsen i telefonen vid dåligt väder och nedsatt sikt vid anlöp av Fiskehamnen på Utklippan.
Bilden i telefonen är tydligare än vad fotot visar. Gammal kartografi gör dock att jag inte skulle förlita mig på positionsangivelsen i telefonen vid dåligt väder och nedsatt sikt vid anlöp av Fiskehamnen på Utklippan.

Ris sjökorten
Navionics envisas med att använda en gammal kartografi. För drygt 20 år sedan ritades svenska papperssjökort, från Sjöfartsverket, av för hand och digitaliserades. Detta lär ska ha skett i Indien. Sedan dess är kartografin inte uppdaterad. Sjömärken med mera rättas, men kartografin är hopplöst gammal jämfört med Sjöfartsverkets nuvarande sjökort ENC S57. Det betyder att många grundflaks positioner, öar, uddar stämmer inte så bra med verkligheten. Önskvärt vore att Navionics lättar på plånboken och köper in ny kartografi från Sjöfartsverket. Då skulle alla som navigerar med Navionics sjökort få bättre kartografi till sina navigatorer. Det är ingen skillnad på kartografin i telefonen eller plottern. Det är samma grunddata i sjökorten som det handlar om.
Ros Android
Att det finns så många applikationer att välja bland. Många är gratis, andra billiga. När det gäller Navionics sjökort finns det över i stort sett hela världen.
Ris, nedladdning känns osäker
Jag känner mig inte trygg när jag skriver in ett kontokortsnummer i telefonen. Inget konstigt har hänt med det, kanske en överdriven rädsla efter allt som media sprider om betalning med kontokort.
Mera ris, sjökorten försvann
Jag vet inte vem jag ska skylla på. Är det Google, Sony Ericsson, Navionics, Android Market eller mitt fel? Jag köpte sjökort i början av november. I slutet av november fick jag veta att det kommit ett nytt operativsystem till min telefon, Sony Ericsson Xperia 10 mini pro. Det gamla 1.6 skulle bytas till 2.1. Så gjorde jag. Säkerhetskopior togs enligt instruktioner. Allt fungerade som vanligt med nya operativsystemet, men Navionics sjökort var borta.
Vem tusan ringer man?
Jag blir sur när jag köpt något som inte längre finns. Vem tusan ska jag ringa och kräva gillt gods av? Knappast Tele2. Jag är för visso kund där, men de torde inte ha något att göra med enskilda program som jag köpt på Android market. Är det Sony Ericsson och i så fall, vem där? Är det Android? Hur ringer man ett operativsystem och klagar på att min köpta programvara inte längre finns? Känner någon till om Android Market har en kundtjänst? Ska jag ringa Navionics och klaga? Om jag inte kan installera efter uppdatering, tror ni då att italienarna säger annat än: Felet är i din telefon, hör med din operatör? Google finns med på ett hörn även här, hur ringer man Google och klagar på att en köpt vara inte finns längre?
Köpte en gång till
Jag gav upp, jag köpte sjökorten en gång till. Inget jag tycker om, men vad göra? Problemet just nu är att köpet är registrerat, beloppet har inte dragits från kontokortet och jag kan inte ladda ned sjökorten. Det går inte heller att göra om köpet eftersom det står att jag redan köpt. Här har jag troligtvis gjort ett fel. Jag försökte handla med mitt kontokort som jag spärrat för Internetbetalning. Inte tänkte jag på att "Internetbetalning även gäller i telefonen, det är ju i datorn." Ridå.
Rosbuketten
Alla negativa argument ovan hindrar ändå inte mig från ett köp, eller två som det hittills är för samma vara, som jag inte fått och inte heller betalt, men som jag inte kan köpa igen eftersom jag köpt den. Det är hisnande att kunna ha alla sjökorten i mobilen för hundringen och se min position tack vare inbyggda GPS-mottagaren!
Rishögen
Nu står jag där. Köpet registrerat, går inte att få bort, går inte att ladda ned sjökort eftersom betalning inte skett och det går inte att köpa igen eftersom jag redan köpt som telefonen anger, men uppenbarligen tycker inte Navionics det. Känner nu en frustration över att jag inte lyckats få sjökorten till mobilen trots ett nytt köp. Vem tusan ringer man?

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
4. Ladda ner till datorn i stället? Anders Egerö, Nacka 2011-12-03
3. Dyrt och för liten text Martin 2010-12-29
2. Tack Dream Time 2010-12-20
1. Var ligger sjökorten efter köpet? Dream Time 2010-12-20