VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Garmin byter till Sjöfartsverkets S57 sjökort

Äntligen, Garmin och Blue-chart först ut bland de stora


Bengt Utterström 2010-12-15

Från februari 2011 säljs Bluecharts sjökort med senaste kartografi från Sjöfartsverkets S57-data. Bilden visar Bluecharts äldre karografi.
Från februari 2011 säljs Bluecharts sjökort med senaste kartografi från Sjöfartsverkets S57-data. Bilden visar Bluecharts äldre karografi.

Garmin och Bluechart är först ut bland de traditionella plottertillverkarna att byta sjökort till Sjöfartsverkets elektroniska sjökort ENC S57. DagensBåtliv.se har länge förstått att det varit på gång sedan det blev känt att Garmin besökte Sjöfartsverket. Nu är vi gärna med och gratulerar. Många fritidsbåtsägare kommer att välkomna bytet till ENC S57.

Vad handlar det om?
Garmins egna digitala sjökort BlueChart har en kartografi som är över 20 år gammal. Det gäller även C-Map och Navionics vars sjökort finns i många navigatorer som Furuno, Lowrance, Raymarine, Simrad med flera. Garmin och Bluechart byter nu till den bästa kartografi som finns att få på svenska sjökort, nämligen till Sjöfartsverkets S57 data.
Sjöfartsverkets sjökortsdatabas uppdateras i stort sett dagligen. Grundflaks positioner, öar, uddars positioner med mera justeras ständigt för att så noga som möjligt stämma överens med verkligheten. Kartan och verkligheten stämmer inte lika bra i Bluecharts, C-Maps och Navionics sjökort som Sjöfartsverkets S57 data.
- Vi kommer nu att kunna erbjuda våra kunder den mest tillförlitliga och uppdaterade sjökortsdatan i våra digitala sjökort BlueChart g2 och BlueChart g2 Vision, säger en nöjd Jan-Åke Arenäs, VD på Garmin Sweden AB.

Lars-Göran Nyström på Sjöfartsverket säger; - Det här är det bästa som finns tillgängligt av hydrografisk data för att producera elektroniska sjökort. - Högre kvalitet finns inte att få.

Andra har haft S57 länge
Digitala sjökort baserade på S57 data har i flera år funnits tillgängliga för den professionella sjöfarten i Sverige, men det är först nu som samma högkvalitativa sjökort erbjuds till köpare av Garmins navigatorer. Sedan tidigare har bland annat S57-data sålts till PC (tex av Solteknik till Fugawi) och till navigatortillverkarna Seacross och Marinplus (Navigear).

Digitala sjökort för fritidsbåtsplottrar (Bluechart, C-Map och Navionics) har framställts genom att digitalisera och bokstavligen rita av papperssjökort. Risken för fel och avvikelser är uppenbar. Men nu med 2011 års version av BlueChart g2 och BlueChart g2 Vision slipper man navigera efter en kopia av originalet. Etthundraprocentiga sjökort kommer vi aldrig att få uppleva, men Garmin och Bluechart gör nu det bästa som går att göra för oss fritidsbåtsägare genom bytet till S57.

Från februari
Den nya versionen av BlueChart g2 och BlueChart g2 Vision baserad på S57 data kommer att finnas tillgänglig från februari 2011. Rekommenderade cirkapriser kommer att förbli oförändrade. Befintliga kunder som redan äger tidigare versioner av BlueChart g2 och BlueChart g2 Vision, kan precis som tidigare välja att uppdatera sina gamla kort till den nya versionen, till en kostnad motsvarande 50 procent av aktuellt rekommenderat cirkapris.

Se vår tidigare artikel om Garmin och digitala sjökort under kategorin "Sjökort".

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut