VHF/SRC mars 2023

Gäller ej Baltic tillverkade efter år 2013

Återkallelse av uppblåsbara räddningsvästar


Bengt Utterström 2020-06-19

Bild:Konsumentverket

Alla Regattas uppblåsbara räddningsvästar, som är tillverkade före år 2020, återkallas enligt ett pressmeddelande från Poly-Rope. Anledningen är att gaspatronen kan gänga ur och göra att västen inte blåses upp. Problematiken med uppblåsbara räddningsvästar och att gaspatronen kan gänga ur är känt sedan många år tillbaka. Trots det har det sålts tusentals uppblåsbara räddningsvästar utan att en säkerhetsring monterats som förhindrar att patronen gängar ur.

Tillverkaren av utlösningsmekanism har naturligtvis känt till problemet eftersom andra fabrikat av räddningsvästar har en låsring kring patronen. Arbetsmiljöverket och Konsumentverket har tillsammans börjat ta itu med problemet.

I princip gäller det alla fabrikat av uppblåsbara räddningsvästar som saknar säker låsring för gaspatronen. Sedan år 2013 har Baltics uppblåsbara räddningsvästar denna låsning, enligt Erik Frode på Baltic AB. Enligt uppgift har även Hammar en säker låsning för tuben, medan andra fabrikat inte ansett att den behövs så länge användaren gör kontinuerliga kontroller. En kontroll som ytterst få gör eftersom kunskap om hur man gör många gånger saknas.

År 2016 började Svenska Kryssarklubben, SXK Västkustkretsen, att uppmärksamma problemet. "Vi såg och fick rapporter om att tuben gängat ur på ett antal räddningsvästar" säger Stig Eriksson som gjort många kontroller. SXK började serva uppblåsbara räddningsvästar. Initiativtagare till detta var Ove Thorin på SXK. Det visade sig att cirka 7 % av de uppblåsbara räddningsvästarna hade inte fungerat om personen fallit i vattnet.

Anledningen är att gaspatronen gängat ur. Tillsammans med bland annat tillverkaren av utlösningsmekanism togs en säkerhetsring fram som SXK monterade gratis på räddningsvästar. I dagsläget har de servat cirka 2 400 räddningsvästar.

"Man får aldrig glömma bort att en uppblåsbar räddningsväst är en mekanisk produkt som kanske inte fungerar när den som bäst behövs", säger Stig Eriksson.

Det är märkligt att det norska företaget Regatta Norwegian Lifeguard med flera företag inte haft denna säkerhetsring före år 2020. Problemet har varit känt i många år. Nu har det gått så långt att svenska Konsumentverket kommer tillsammans med Arbetsmiljöverket säkerställa att flytvästarna på marknaden är säkra och få bort de som fortfarande utgör en allvarlig risk genom att genomföra en samordnad marknadskontroll.

Så här skriver svenska importören Poly-Rope om återkallelsen:

"Då det föreligger en allvarlig säkerhetsrisk där gaspatronen på uppblåsbara flytvästar av misstag kan gänga ur sig och därmed inte blåsa upp flytvästen, har det svenska Konsumentverket i en skrivelse gått ut med att alla uppblåsbara räddningsvästar skall förses med en extra säkring för att förhindra att så sker.
I enlighet med EU-kommissionens beslut (EU) 2019/1217.

Mer information finns hos Arbetsmiljöverket


UML som tillverkar utlösningsmekanismer för uppblåsbara räddningsvästar, också för Regatta, har utvecklat en säkring som kan eftermonteras på västar tillverkade före 2020. Nya västar från 2020 har denna säkring som standard. Produktionsdatum finner du på en lapp på västens insida.

Återkallandet gäller följande modeller, tillverkade före år 2020:

  • AquaSafe / AquaSafe Junior
  • AquaSafe Elite
  • NorthSafe
  • ChildSafe
  • WestSafe
  • FeelSafe

Denna ändring eliminerar INTE behovet av att regelbundet kontrollera sin räddningsväst vad gäller yttre skador, utgångsdatum på tabletten och att remmarna är hela och fungerar.

För att skicka in din flytväst för säkring hos Regattas servicecenter i Sverige: AB Poly-Produkter, Hobergsvägen 2, 447 37 Vårgårda, så fyll i formuläret på sidan: https://www.poly.se/batliv/aterkallning-av-regatta-uppblasbara-flytvastar/ där finns också mer info om hur man går till väga.

Regatta - Norwegian Lifeguard" 


Kontrollera din uppblåsbara räddningsväst


Det är enkelt att öppna den uppblåsbara räddningsvästen för att kontrollera att tuben sitter fast. På västen högra sida sitter utlösningsmekanismen, tuben och utlösaren. Kontrollera att tuben sitter fast. Utlösaren, den nedre svarta i bild, är datummärkt med bäst före datum. Kanske behöver den också bytas?

Sedan viker du ihop och stänger västen på samma sätt som du öppnade. Utförlig instruktion finns på till exempel webbsidan Baltic.se.

Se också länken ovan som går till Arbetsmiljöverket.


Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Äntligen händer det något Ove Thorin, SXK 2020-06-20