VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Ny båtmässa i Göteborg

Eriksberg 2022 - ny flytande båtmässa


Text & foto Patrick Lindahl 2022-04-12

Furuno visade fritidsbåtsanpassade instrument.
Furuno visade fritidsbåtsanpassade instrument.

Eriksberg är en ny flytande båtmässa på Hisingen i Göteborg, vid Eriksberg. Helgen 8 - 10 april hade mässan premiär under den stora bockkranen vid Eriksbergs varv..

Ett stort antal båtar, mest motorbåtar, låg i dockan och på kajen fanns små tält med diverse utställare. Ett och annat snöfall på fredagen förtog inte intresset och under lördagen och söndagen var det ett myller av folk. Inträdet var gratis, vilket säkert lockade till att bara strosa runt och drömma om varmare tider eller slinka in på ett litet café vid kajkanten när kylan blev för påträngande. Cirka 20 000 personer uppskattas ha besökt mässan under de tre dagarna.


Ett litet axplock bland utställarna:

 

Båtlyft vid bryggan

Dockymarin.se i Stockholm har tagit fram en båtlyft som kan användas vid den ordinarie båtplatsen. Lämplig för motorbåtar upp till två ton. Båten körs in i en ställning som sedan lyfts med hjälp av avlånga runda lyftelement. De kommer på plats under båtställningen genom att veva in dem. Fungerar ungefär som vilket båtsläp som helst. Fast i stället för att lyfta båten är det flytelementen som lyfter. Man kan koppla på en liten elmotor om man inte vill veva för hand.


Kikare med bildstabilisering


Kite Optic har kikare med inbyggd stabilisering, något som vanligtvis återfinns på bättre kameraoptik numera. Här visades APC 12x42 som har 12x förstoring som med sin inbyggda stabilisering ger en stadig bild. Kikaren är batteridriven med 4x AA-batterier som ska hålla för 120 timmars drift. Kikaren har automatisk avstängning när den hålls vertikalt. Markandsförs av www.Kikab.se och av www.oxo-optik.se


Furuno instrument

Furuno är mest känt för sin elektronik för yrkestrafiken, men de har också ett segment för fritidsskeppare. På mässan visade de upp navigatorer i olika storlekar och displayer. De senare i två utföranden, en med tryckknappar och en med en ratt, med stora individuella inställningsmöjligheter.

www.furuno.se


Tipsa en vän Skriv ut