VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Dame Award Winner 2022

Ocean Signal PLB3 - kombinerad AIS och PLB-nödsändare


Bengt Utterström 2022-11-18

Ocean Signal PLB3. Personlig nödsändare med AIS och för satellit.
Ocean Signal PLB3. Personlig nödsändare med AIS och för satellit.

Varje år utses en vinnare i Dame Award på METSTRADE i Amsterdam. I år vann Ocean Signal med sin nya kombinerade AIS och PLB-nödsändare, PLB3. Raymarine vann kategoripriset i Marinelektronik med sin nya 4G router.

METSTRADE, världens största mässa för båttillbehör drog storpublik i år. På utställarsidan var det fullt med över 1 400 utställare från 49 länder. Stämningen var på topp i dagarna tre. Mässan inleds första morgonen med bland annat resultatet från tävlingen Dame Award.

Ocean Signal PLB3

Ocean Signal tillverkar nödsignalutrustning. De gör EPIRB:er (satellitnödsändare), MOB1 som är en AIS-nödsändare, PLB som är satellitbaserade personliga nödsändare med flera saker. Nya PLB3 är en satellitnödsändare för personligt bruk. Den sänder nödsignal via satellitsystemet Cospas-Sarsat. Den sänder även AIS för man överbordsituationer inom den nödställdes närområde. PLB står för Personal Locator Beacon.

När PLB3 aktiveras söker den först kontakt med någon satellit för positionsbestämning, tex GPS. När sändaren har position sänder den nödsignal via Cospas-Sarsat till någon sjöräddningscentral. För att den nödställde ska veta att nödsignalen nått fram kommer en kvittens via satellitesystemet Galileo i form av att en lampa blinkar.

Samtidigt sänder den AIS så att de som befinner sig i närheten av en nödställd ser det på sin navigators skärm. Räckvidden för AIS är inte så lång eftersom sändande antenn befinner sig vid vattenytan. 

Skillnaden mellan denna nya PLB3 och en EPIRB som sänder AIS är främst storleken och batteritiden. PLB3 är handhållen och kan bäras utanpå flytvästen. En EPIRB är tänkt att användas om hela fartyget sjunker.

MOB1, som också är en  AIS-nödsändare att användas vid man överbordsituationer, kan sända ett Distress call till båtens VHF-radio och till andra båtars VHF-stationer. Den nya PLB3 kan inte sända distress till VHF, men sänder i stället nödsignal via satellit.

Bland övriga kategorivinnare fanns bland annat en regnkappa, utdragbar elegant trappa för superyachts och Raymarines YachtSense Link 4G Marine Router.


Komplett förteckning över kategorivinnarna finns här *Klicka vidare*

Tipsa en vän Skriv ut