VHF/SRC distanskurs
Jubel på Båtmässan i Göteborg

Målgång i Göteborg i Volvo Ocean Race 2015


Bengt Utterström 2013-02-01

Camilla Nyman från Göteborg & Co här tillsammans med Volvo Ocean Races VD Knut Frostad.
Bild:Lars W Gustavsson
Camilla Nyman från Göteborg & Co här tillsammans med Volvo Ocean Races VD Knut Frostad.

Det blev Göteborg som drog längsta strået i kampen om att få målgången i Volvo Ocean Race 2015. Det meddelades idag, fredag, på morgonens presskonferens på Båtmässan i Göteborg. "Det här är en stor sak, inte bara för Göteborg och Volvo Ocean Race, utan för hela seglingssverige", sade Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Kommande Volvo Ocean Race startar i Alicante i Spanien 2014. Vilka delmålen blir är ännu inte klart. Totalt har 72 städer ansökt om att få bli värdstad. I juni 2015 sker målgången i Göteborg.

Endast entypsbåtar
Nytt för racet 2014/15 är att tävlingen seglas i entypsbåtar. Dessa båtar byggs av fyra olika varv. I Schweitz byggs alla inredningar, italienare bygger skroven och fransmännen gör alla överbyggnader. Sammansättningen sker i England. Organisationen siktar på att få åtta team kvalificerade för racet. Som mest kan det bli tio båtar och tio team till start.

"Fördelen med entypsbåtar är att alla får samma förutsättningar. Båtarna byggs starkare än förut. Det blir också billigare för alla deltagande team och givetvis blir det billigare med reservdelar etcetera", berättar Knut Frostad som är VD för Volvo Ocean Race. Knut Frostad har själv seglat i fyra olika Volvo Ocean Race.

15 team tävlar om åtta båtar
I dagsläget är tre team klara, det vill säga att tre av de åtta båtarna har besättningar. De femton teamen som totalt söker båt kommer från nästan lika många länder. "När vi väljer team tittar vi bland annat på vilken budget de har, vilka erfarenheter, hur säkerhetsorganisation ser ut med mera, berättar Knut Frostad.

"Detta är en totalt okontrollerad tävling", säger Knut Frostad och fortsätter: "Allt kan hända, ingen vet vad. Isbergen finns kvar liksom det dåliga vädret. Högsta fart är uppmätt till 42,5 knop!"

Svensk tjejbåt
Ett av de klara teamen är en svensk tjejbåt. Det är Volvo Ocean Race och team SCA som ligger bakom den satsningen. Eftersom alla seglar med lika dana båtar blir det extra spännande att följa svenska tjejbåten.

På onsdag 6 februari är det presentation av tjejbåten på mässan. Se mässprogrammet  för mer information.

"Volvo Ocean Race är en av världens mest prestigefyllda seglingar", säger Camilla Nyman på Göteborg & Co som har jobbat hårt för att få målgången till Göteborg. Göteborg har alla nödvändiga förutsättningar och kunskaper för att skapa ett fantastiskt evenemang.


Läs mer om Volvo Ocean Race *Klicka vidare* 

Båtmässan i Göteborg, *Klicka vidare*

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utDieselpower feb 2019

Ultra marin ankare feb 2020

RadarbokenSSRS hälp oss hjälpa dig

Bok Bortom horisonten