VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Bara uppåt i båtbranschen

Marstrands Boat Show och Öppet Varv - två innehållsrika och bra mässor samma helg!


Text & bild: Bengt Utterström 2018-08-27


Marstrands båtmässa, Marstrand Boat Show, och Öppet Varv i Ellös på Orust är två bra båtmässor för de som vill se och känna på båtar. De båda mässorna har olika inriktning, men det går att trimma koncepten ytterligare.

Sommarens vackra väder ökar försäljningen av båtar och tillbehör enligt branschorganisationen Sweboat. Båda mässorna presenterade många nyheter.

Öppet Varv på Orust drog fulla hus och marknadsfördes som Skanidinaviens största segelbåtsmässa. Ett intressant grepp var att några båtmäklare visade ett stort antal begagnade segelbåtar. "Det ger en bredd på mässan som gör den än mer intressant", sade en av besökarna på bryggan.

"När solen skiner och lufttemperaturen är skön på sjön, ja då ökar nybåtsförsäljningen, begagnade båtar säljs i större omfattning och försäljningen av tillbehör ökar. Bränsleförsäljningen ökar också som en naturlig följd av det ökande antalet båtar som används mera. Båtbranschen är beroende av vädret", säger Mats Eriksson, VD på branschorganisationen Sweboat.

Mats Eriksson berättar att 65 % av deras medlemmar upplever att de fått nya kunder i sommar. De båtar som säljs överlägset mest är öppna motorbåtar som är upp till 5-6 meter långa. Dessa båtar används för kortare dagsturer när vädret tillåter. Det är också dessa båtar som är flertalet på Marstrand Boat Show. "Juli månad har varit något av en 70-tals yra, säger Mats Eriksson.


Black Pepper Yachts visade dagseglaren Code O, byggd i kolfiber, för första gången i Skandinavien. Prislappen ligger på över 300 000 Euro.
Black Pepper Yachts visade dagseglaren Code O, byggd i kolfiber, för första gången i Skandinavien. Prislappen ligger på över 300 000 Euro.

Dagseglaren Code 0 är 9,96 meter lång och 2,7 meter bred och väger under två ton.
Dagseglaren Code 0 är 9,96 meter lång och 2,7 meter bred och väger under två ton.

Marstrandsmässan hade närmare 200 båtar utställda varav 28 var segelbåtar. Bland segelbåtarna fanns 5 världspremiärer.

"Marstrand Boat Show satsar på familjeaktiviteter", berättar projektledaren Stefan Aspberg. Barnen fick chans att fånga gula ankor med håv, det fanns en provapå brygga där besökarna kunde köra motorbåt och segla i hamnen.

Totalt hade Marstrand Boat Show cirka 200 utställda båtar och drygt 50 tillbehörsutställare på land.

Öppet Varv i Ellös, Orust

Öppet Varv, tidigare Öppna Varv, är numera ett öppet varv. För ett antal år sedan var Najad i Henån med och där visades också båtar flytande i hamnen. Nu är allt koncentrerat till Ellös på Orust och det öppna varvet är Hallberg Rassy varv. Öppet Varv domineras av det världskända kvalitetsvarvet Hallberg Rassy.

Inte så konstigt eftersom det är inom varvets område. Flytande båtmässan Öppet Varv har dock utvecklats och domineras av segelbåtar byggda i hög kvalitet. Alla är inte nya. Några mäklarfirmor ställer ut begagnade båtar i bra skick. Det ger en intressant bredd på mässan. Vem har sagt att det bara måste vara nya båtar som visas på en båtmässa, frågar vi oss.


Denna Najad 391 är ett exempel bland många begagnade kvalitetsbåtar som var till salu på Öppet Varv.
Denna Najad 391 är ett exempel bland många begagnade kvalitetsbåtar som var till salu på Öppet Varv.

De begagnade båtarna gör att många modeller visas och en köpare kan lätt göra jämförelser hur en båt kan se ut efter att ha seglats under tio till tjugo års tid. För många besökare är begagnade båtar betydligt attraktivare än att köpa nytt. Dessutom får köparen med en mängd tillbehör och extrautrustning till priser som är betydligt lägre än att köpa nytt.

För varven är det oftast en förutsättning att begagnade båtar säljs för att de ska få bygga nya båtar. De flesta nybåtsköparna har en båt sedan tidigare.

Magnus Rassy, VD för Hallberg Rassy, berättar att Öppet Varv är den viktigaste mässan för dem. "Här visar vi hur båtarna byggs, det är fritt fram att vandra genom varvet. I år har vi besökare som rest från Chile, Australien och USA enbart för mässan. Många kommer också från Europa, men vi är extra stolta att vi har så långväga besökare, berättar Magnus Rassy.

Det går bra för Hallberg Rassy får vi veta. En ny stor 57 fotare, HR 57, visades för första gången. I produktionshallen är 22 båtar under byggnad. Omsättning tros öka med cirka 25 % under året jämfört med 2017.

Ett 80-tal båtar fanns utställda och något fler företag i tillbehörstälten.

Marstrand Boat Show eller Öppet Varv?

De båda båtmässorna Marstrand Boat Show och Öppet Varv torde leva vidare under samma helg många år framöver. Öppet Varv kommer sannolikt att stå för kapitalstarka besökare som söker segelbåtar och kvalitetsbyggen, medan Marstrand Boat Show blir mera av motorbåtsmässan där motorbåtar upp till 7 meters längd blir de dominerande.

Några bjässar till motorbåtar fanns i Marstrand, men de blir aldrig några volymbåtar. Marstrand har ett stort utbud av affärer och restauranger vilket torde attrahera familjer som inte bara vill se båtar.

Intressant vore om Öppet Varv skulle locka till sig fler Najadbåtar och Arcona (samma ägare numera) och Linjett samt ytterligare några kvalitetsmärken. Då skulle Öppet Varv bli en stark segelbåtsmässa, Scandinavian Sailing Boat Show, även i ett internationellt perspektiv.

Alla båtmässor vinner på att jordenruntseglare finns på plats med sina båtar. Här är Allegro 30:an Anna-Lisa med skepparparet Thomas och Margareta Veber på plats. De sålde även sin bok \
Alla båtmässor vinner på att jordenruntseglare finns på plats med sina båtar. Här är Allegro 30:an Anna-Lisa med skepparparet Thomas och Margareta Veber på plats. De sålde även sin bok "Ett år utan skor."

Båda mässorna har fri entré och erbjuder gratis parkering. Planera gärna in ett besök på västkusten 23 till 25 augusti 2019.


Mer information och utställda båtar finns här, se utställare:

Marstrand Boat Shov *Klicka vidare*

Öppet Varv, Ellös *Klicka vidare*Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

Tipsa en vn Skriv ut