VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Hydrographica 2012

Hydrographicas nio nya sjökort till sommaren


Bengt Utterström 2012-02-15

Seriös sjömätning måste ske på plats. Det räcker inte bara med att studera flygfoton och ekolodsuppgifter. Så här kan det se ut när Hydrographica kontrollerar djupet på grundets topp med en mätsticka.
Bild:Från Hydrographica
Seriös sjömätning måste ske på plats. Det räcker inte bara med att studera flygfoton och ekolodsuppgifter. Så här kan det se ut när Hydrographica kontrollerar djupet på grundets topp med en mätsticka.

Hydrographica, känt för sina nyproducerade skärgårdskort i skala 1:10 000, kommer med hela nio nya sjökort till årets båtsäsong. De nya korten hittar vi i Blekinges-, Vänerns-, Gryts- och i Stockholms skärgårdar. Ett par av dem är dubbelsidiga. Naturen och Hydrographicas A2-format på sjökorten passar inte alltid ihop har vi fått veta!


Hydrographicas sjökort

Hydrographica producerar egna sjökort. De gör sina sjökort över populära skärgårdsområden runt om i hela Sverige. De är oftast producerade i skalan 1:10 000, ibland i större skala, sällan i mindre. Lars Granath brukar säga att varje sjökort är producerat utifrån ett tomt vitt papper.

Det han menar med det är att de inte använder till exempel Sjöfartsverkets sjökort som underlag utan de tar flygbilder till hjälp. Utifrån dessa ritas det nya korten. Allt passas in så att varje ö, udde, kobbe och grundflaks positioner stämmer överens inbördes och med verkligheten. Sedan görs många sjömätningar på plats. Där är den långa mätstickan ett viktigt verktyg.

Hydrographicas sjökort i navigatorer
Positioneringen är viktig eftersom alla sjökort också finns digitalt och används i navigatorer. Den som köper en navigator idag får oftast automatiskt Hydrographicas sjökort på köpet. När man kommer in i ett område där Hydrographicas kort finns visar navigatorn det på bildskärmen. Eftersom GPS-positioneringen är så bra som 5 till 10 meter för en fritidsbåtsnavigator gäller det att verkligheten och sjökortet stämmer överens. I de allra flesta fall är det så, men som alla kloka kartografer brukar säga om sina produkter; Lita aldrig på ett sjökort till 100 %!

Blekinge
I Blekinge kommer två nya kort. Dessa är över Tjärö-Spjutsö-
arkipelagen. Korten ansluter till de två tidigare utgivna korten i Karlshamnsområdet.

Vänern

Första sjökortet över Ekens skärgård i Vänern är klart. Det är den östra delen med bland annat Läckö slott och den populära hamnen Spiken. OBS, sjökortsbilden är klippt här.

Första sjökortet över Ekens skärgård i Vänern är klart. Det är den östra delen med bland annat Läckö slott och den populära hamnen Spiken. OBS, sjökortsbilden är klippt här.Hydrographica har påbörjat ett långsiktigt arbete med att ge ut specialkort över Vänern. "Sjömätningarna i Vänern är på många håll mycket otillförlitliga, och våra nya mätningar har avslöjat många ofullständigheter i de befintliga sjökorten", berättar Lars Granath. Första specialen över Läckö är klar. Hela Ekens populära skärgård väntas bli färdigt under 2013.

Gryts skärgård

I Gryts skärgård fortsätter utgivningen från Harstena och söderut. Fem nya kort kommer som når ner mot Fyrudden. Korten heter Orren/Snäckevarp, Bondekrok, Kråkmarö, Grönsö/Gråbådarna och Laxvarp.

Grönsö/Gråbådarna är ett dubbelkort. "Hydrographica har inte velat frångå A2-format, men ibland passar inte naturen i skala 1:10 000 riktigt bra för A2", berättar Lars Granath. "Därför använder vi kortet Grönsö/Gråbådarna nere i Gryt båda sidor. Det blev lite utrymme över och vi har lagt en ruta med text och berättelser om ortnamnen i området. Det är både vanligt förekommande "allmänna" skärgårdsnamn, men också lokala namn med en historia. Gryts egen nestor, Pelle Gräslund, känd från TV-filmen om Grönsö har hjälp oss med det. Det han inte vet om namnen i Gryt är inte värt att veta," säger Lars Granath.

Stockholms skärgård
Ett nytt dubbelkort kommer vid Jungfruskär/Skeppskobben. Det fyller ut en lucka i utgivningen av specialer utanför Nämdöskärgården. Det blir nu möjligt att navigera på Hydrographicas sjökort hela sträckan från Ormskär/Långviksskär i norr ned till Fjärdlång i söder.

Det dubbelsidiga kortet fångar hela den okända arkipelagen öster om Jungfruskär sydost Nämdö. Det är ett område där det ordinarie kortet har haft mycket dåligt rykte enligt Lars Granath. "Vi kan bekräfta att ryktet talat sant. I detta område fanns ovanligt många felaktigheter, både okända grund och grund med rejält missvisande djupsiffror. En 5,6:a visade sig i verkligheten vara 2,7, inte så allvarligt för fritidsbåtar, men den skapar rejäl hicka om man åker över. Mer allvarligt är kanske sådana grund som presenteras som 2,8 i sjökortet, men i verkligheten är ca 1 meter. Sådana fanns det många av", avslutar Lars Granath.

Till Sjöfartsverkets försvar ska tilläggas att det aktuella området aldrig varit aktuellt för handelssjöfart varför området har låg prioritet att rättas.

Gästhamnsguide Vänern och Vättern

Exempel på hur hamnar och platser presenteras i nya hamnguiden över bland annat Vänern och Vättern.
Exempel på hur hamnar och platser presenteras i nya hamnguiden över bland annat Vänern och Vättern.

Vänern och Vättern med Göta älv, Trollhättekanal och Göta Kanal är en ny hamnguide där bland andra Hydrographica och Lars Granath är medförfattare. Mer information om boken och var den finns att köpa finns i menyn till vänster under "Nautiska böcker."

Här kan du se en pdf över de nya och tidigare utgivna sjökorten från Hydrographica.

*Klicka vidare*

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut