VHF/SRC mars 2023

På gång:
Vi jobbar med att bli bättre mobilanpassade.
Pendlande vit sektor

Oscillerande vit fyrsektor kan ersätta enslinje


Bengt Utterström 2019-02-22

Till höger i bild syns hur oscillerande fyrsektor markeras i sjökortet. Vit sektor täcker även grön och röd sektor i gränslandet mot vit sektor. Sjökortsbilden visar inloppet till Gävle.
Bild:Sjöfartsverket
Till höger i bild syns hur oscillerande fyrsektor markeras i sjökortet. Vit sektor täcker även grön och röd sektor i gränslandet mot vit sektor. Sjökortsbilden visar inloppet till Gävle.

En oscillerande fyrsektor är en pendlande fyrsektor. Det vita fyrljuset pendlar i ett fast sken över både den gröna och röda sektorn. Sjöfartsverket har installerat dessa rörliga vita sektorgränser i inloppet till Gävle på två fyrar. I sjökortet markeras det som bilden ovan visar till höger i sektorn. Fyrkaraktären är ett fast sken.

Johan Westerlund är Nautisk handläggare på Sjöfartsverket. Han förklarar att tanken med dessa rörliga (pendlande) vita sektorer är för att underlätta för rorgängaren på främst större handelsfartyg vid gång i fyrsektor.


oscillerande fyrsektor pendlande fyrsektor

Al, alternating, betyder att fyrljuset växlar mellan vitt och grönt och vitt och rött.
Al, alternating, betyder att fyrljuset växlar mellan vitt och grönt och vitt och rött.

Om fartyget befinner sig i gränslandet mellan grön och vit sektor eller röd och vit sektor, så syns det tydligt. Vitt ljus syns då tillsammans med grönt eller rött i gränslandet. Dessa pendlande sektorer kallas för oscillerande sektorgränser. Ljuset pendlar 20 gånger per minut, eller var tredje sekund.

 
Johan Westerlund berättar att ursprungsidén med denna typ av fyr är som alternativ till konventionella enslinjer, då pendlande färgskiftningen ska motsvara den indikation en enslinje ger av att man är ur ens. Detta gör att man till exempel kan slippa bygga en bakre ensfyr i hamnar där det är ont om utrymme. Ofta väljer man, om man kan, att ha en bakre ensfyr ändå. Detta är till exempel fallet med Grynet, där Grynet Övre står längre in på land.

 

Fyrkaraktären Al betyder Alternating light, det vill säga, fyrljuset växlar mellan olika färger. Här växlar vita ljuset över till gröna och röda sektorn.

 

Det är fyrarna Limo Nedre och Grynet Nedre som har de nya sektorerna i leden in mot Gävle. Limo Nedres karaktär är i sjökortet F WRG 16 M. F står för fixed (fast sken), vitt rött och grönt ljus. Vitt ljus syns i 16 sjömil. Grynet Nedre leder genom den smala Holmuddsrännan och lyser dag som natt för att göra navigeringen säkrare.

 

Hur pendlingen ser ut kan du se här * klicka vidare* 

Notera att det gröna ljuset kan se blått ut med vissa skärmar, men det är grönt i verkligheten. Presentationen i sjökortet ser lite annorlunda ut jämfört med andra fyrsektorer. Se bilden till höger.

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
1. Oscillerande fyr Johan Zachrisson 2019-02-28