VHF/SRC mars 2023
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Mera från Göteborgs Båtmässa

Fuktslukare, batterimätare, nya båtar, Easy Connect från Volvo Penta, Nimbus W9, Årets båtklubb med flera saker hittade vi på mässan


Bengt Utterström 2018-02-08

Cormate T-27 tillhör de vackrare daycruiserna.
Cormate T-27 tillhör de vackrare daycruiserna.

Göteborgs Båtmässa har mängder med prylar och båtar som visas för första gången i Sverige. Men så är också mässan den första i landet varje år. Nedan har vi samlat några av de saker vi fastnade för.

Det finns daycruisers i aluminium och glasfiber. Vissa är gjorda för tuffa tag och de är sällan särskilt vackra. Andra daycruisers tillfredställer ögats intryck. Ett sådant exempel är Cormate T-27. Stilrena linjer i skrov och överbyggnad. Sittbrunnen har gott om sitt- och solplatser. Med billigaste motoralternativet börjar prislistan på drygt 1,1 miljoner kronor. Med stora dieselmotorn från Volvo Penta och all extrautrustning är prislappen drygt 1,7 miljoner.

www.marstrandyachts.com 


Volvo Penta Easy Connect

Easy Connect har Volvo Penta valt att kalla sin nya anslutning till din båt. Med ett installerat Easy Connect interface i båten och en nedladdad app i din telefon får du full tillgång till en mängd data om din båt och motor i realtid. Det handlar om information av bränslemängd, körda rutter, motordata, batterispänning med mera.

Volvo Penta gör ett bra resultat för 2017 med en stark tillväxt på industrisidan. Med motiverad stolthet fick vi veta att 4 x Volvo Pentas IPS har installerats i en 110 fots Superyachts.

www.volvopenta.com/easyconnect 


Nimbus W9


Nimbus satsar stort på sitt nya skrov W9. Nimbus har ett helt nytt program på sportsidan med planande båtar i olika utföranden, fast med samma skrov. W står för Weekend och 9 för 9 meter. T9 är Tender walk around båt. C9 är en Cabinbåt på 9 meter som vi får se till hösten.

Alla modellerna säljs med Volvo Pentas inudrev eller med Mercurys utombordsmotor.

Kommande modeller blir ett 11 meters skrov, det vill säga 11 W, C och T-modellerna kommer i längre versioner år 2020.

www.nimbus.se 


Arronet 18 c - Världsnyhet


Arronet premiärvisade nya 18 c. Det är en den tidigare 18 sp/spo som försetts med akterhytt med plats för 5 personer. Arronet är kända för sina finurliga hyttkonstruktioner och även denna gång har de lyckats.

Arronet 18 c är standardutrustad med dieselvärmare 2 kw, targabåge med plats för radar och lanternmast. Hydraulstyrning, batteri, brandsläckare, länspump med nivåvakt, vindrutetorkare styrbord och babord, trimplan, klass 3-öglar för brygglåsning, förar- och passagerarstolar samt aktersoffa är också standard. Dessutom ingår en förmonterad Garminnavigator.

Som extra tillbehör kan man få en extra förvaringsbox och dynor till aktersoffan.

Längd 5,76 m, Bredd 2,12 m, Höjd exklusive lanternmast 1,88 m. Vikt 830 kg

Tillverkad i saltvattenbeständig marinaluminium. Med en Suzuki utbordare på 115 hk kostar den SEK 489 900:-.

www.arronet.se   www.svartskarmarin.se 


Fuktslukare


Fukt i båten om vintern är inget önskvärt och torrbollen har varit en av lösningarna på detta. Nu finns det alternativ. Firma Ompack Möllerström i Göteborg säljer en matta som man hänger upp eller lägga på durken eller kojen. Den uppsugna fukten behålls i påsen. Idén är att man ska täta båten så mycket som möjligt, helst med krympplast över hela båten. Med presenning gäller det att sluta till så tätt som möjligt.

Om fuktslukaren under en säsong har sugit upp endast en liten mängd vatten, kan man förpacka den i en plastpåse för att aktivera den vid senare tillfälle. En påse väger 2 kg oanvänd och kan suga upp 5 kg vatten. Pris ca 325:-.

www.ompack.se 

 


Simarine batteriövervakning


Odelco är importör av en ny smart batteriövervakare som heter Simarine PICO. Full kontroll på batteriövervakningen uppges den kunna ge. Mäter spänning, ström, temperatur på batteriet, hur länge strömmen kommer att räcka med mera. Den klarar också att visa enskild förbrukning på en mängd olika förbrukare såsom till exempel navigationsutrustningen, värmaren, kylen, pumpar, belysning med mera. Allt kan också avläsas i mobilen via en app.

www.odelco.se 


Hydrogenerator


Hydrogeneratorn Watt&Sea” ser ut som ett drev. Hydrogeneratorn monteras under båten och propellern roterar när båten rör sig framåt. Den ström som alstras laddar båtens batterier. Importeras av Navico och kostar från 35 000 kronor.

www.navinordic.com 


Uppblåsbar flyhjälp


En ny uppblåsbar flythjälp som ser ut som en mindre flytdyna säljs av Navinordic. Tanken är att man kastar påsen till den nödställde. Säkert är den lättare att kasta än en hästskoformad livboj. En livboj har den nackdelen att den driver lätt med vinden vilket denna kastpåse inte uppges göra på samma sätt.

www.navinordic.com 


Fyr i metall från Sveillis design


Sveillis design är ett företag som tillverkar trevliga produkter med marin koppling. Kurt Sveillis gör bland annat kända fyrar i plåt genom att skära ut dem med laser och förser den med en ljuslykta. Kajsa Sveillis står för den textila konsten med bland annat väskor i marina tyger.

www.swedishlighthouse.com 


Årets Båtklubb


Årets Båtklubb 2017 blev Grunsunda båtklubb. Ordförande Kjell Göthesson tar här emot utmärkelsen av Svenska Båtunionens ordförande Bengt Gärde.


Chartersegling och andelsägande alltjämt populärt


Stora segelbåtar med konceptet andelsägande och uthyrning för charter håller ännu i sig. Det drar publik på mässorna. Svenska Navigare yachting är ett av de större företagen i världen på området med sina 250 båtar och verksamhet i nio länder.

www.navigare-yachting.com

 
Text o foto:

Lars W Gustavsson

Patrick Lindahl

Bengt Utterström

 

Kommentera gärna artikeln. Ange för- och efternamn samt bostadsort.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut